Direktlänk till inlägg 14 januari 2012
Idag blev det minisemlor gjorda! Blev så sugen på det, plus att det va längesen jag gjorde det! Men va väldigt lat och köpte mandelmassan idag, jag brukar göra egen då jag tycker att den är godare! Och till dom som inte tycker om mandelmassa, gjorde jag med hallon sylt i!
Och för er som vill ha receptet, så kommer det här! :)
Semledeg
1 st ägg
50 g jäst för söta degar
100 g smör
3 dl mjölk
0,5 tsk salt
1 tsk kardemumma
1 dl strösocker
0,5 tsk hjorthornssalt
knappt 1 liter vetemjöl
Pensling:
1 st ägg
Mandelmassa:
125 g sötmandel
1 dl strösocker
1 dl varm mjölk
inkråm från
bullarna
Garnering:
4 dl vispgrädde
ca 2-4 msk florsocker
Smula ner jästen i en degbunke. Ta fram ägget så att det
blir lite varmare än kylskåpskallt.
Smält smöret och häll i mjölken och rör om och låt bli
fingervarmt, 37°C. Häll först lite över jästen och rör tills den lösts upp.
Häll därefter på resten och rör om.
Tillsätt salt, kardemumma, socker och ägg. Rör i mjöl och
hjorthornssalt efter hand och arbeta degen smidig och blank, helst med en
köksmaskin eller annars elvispens degkrokar.
Ställ bunken på en dragfri plats med rumstemperatur, lägg
över en bakduk och låt jäsa 30 minuter.
Ta upp degen på bakbordet och knåda ut alla luftbubblor.
Dela degen i 32 delar och baka ut till runda släta bullar. Lägg dem på plåtar
med bakplåtspapper och jäs väl, ca 30 minuter.
Pensla försiktigt bullarna med uppvispat ägg. Grädda dem
därefter mitt i ugnen i 250°C i ca 5-7 minuter. Låt bullarna kallna under
bakhandduk.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
|||||||||
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
|||
9 |
10 |
11 | 12 | 13 |
14 | 15 | |||
16 |
17 |
18 | 19 |
20 |
21 | 22 |
|||
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
|||
30 |
31 | ||||||||
|